Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si vybrať skleník?

Zdajú sa Vám všetky skleníky rovnaké a neviete si vybrať ten správny model? Vysvetlíme Vám hlavné rozdiely a poradíme, ktorý model je vhodný práve pre Vás.

Ponúkame Vám skleníky dvoch výrobcov - GALERICA a VOLYA. Aj keď to na prvý pohľad nevyzerá, sú medzi nimi podstatné rozdiely - typ profilu a najmä spôsob montáže.

 

1. GALERICA

Jedná sa o odolné skleníky do každej záhradky s jednoduchou montážou a bez nutnosti betónovania základov.

 

Rozdelenie podľa rozmerov

 

GNOM - šírka 1,64 m.
GRETA - šírka 2 m.
GLORIA - šírka 2,58 m.
GENIO, GARANT, GULLIVER, GOLIÁŠ - šírka 3 m.

 

Všetky modely majú základnú dĺžku 4 m. a ďalej je možné ich nekonečne predlžovať vždy o 2 m. Nepárne dĺžky napr. 3 m, 5 m. a pod. nie sú možné.


 

Rozdelenie modelov podľa odolnosti voči snehovému zaťaženiu:

Ak ste z juhu alebo z oblasti, kde nebýva veľké snehové zaťaženie, budú Vám postačovať základné triedy skleníkov. Ak chcete strednú triedu, teda aby niečo skleník aj vydržal a bol za prijateľnú cenu, potom voľte strednú triedu. Ak dávate prednosť masívnej konštrukcii a vysokej odolnosti, voľte skleníky s vysokou odolnosťou:

 

GNOM - základná trieda pre bežné použitie
GRETA - základná trieda pre bežné použitie
GENIO - základná trieda pre bežné použitie
GLORIA - stredná trieda pre bežné použitie
GARANT - stredná trieda, najpredávanejší model
GULLIVER - vysoká odolnosť, mohutný, vhodný aj do horských oblastí
GOLIÁŠ - najodolnejší skleník, mohutný, vhodný aj do horských oblastí

 

Čo spôsobuje rozdielnu odolnosť?

 

Sú dva základné rozdiely - typ profilu a vzdialenosť medzi oblúkmi konštrukcie.

 

1. Typ profilu

GNOM, GRETA, GENIO GARANT - na nosných oblúkoch je použitý štvorcový profil 2 x 2 cm, hrúbka 1 mm.
GLORIA - obdĺžnikový profil 3 x 2 cm, hrúbka 1 mm
GULLIVER, GOLIÁŠ - obdĺžnikový profil 4 x 2 cm, hrúbka 1 mm

Všetky profily sú z pozinkovanej ocele, pozinkované aj z vnútornej strany. Keďže tento typ profilu nepruží, skleníky nepotrebujú vnútorné vyztuhy a poskytujú vám tak viac priestoru na pestovanie a pohyb v skleníku.

 

2. Vzdialenosť medzi oblúkmi

GNOM, GRETA, GENIO, GLORIA - majú vzdialenosť oblúkov od seba 1 m.

GARANT, GULLIVER, GOLIÁŠ - majú vzdialenosť oblúkov od seba 0,67 m.




 

Spôsob dodania a montáž

 

Ku skleníkom GALERICA dostanete podrobný, ale jednoduchý návod na montáž. Hlavnou výhodou skleníkov GALERICA, je jednoduchosť montáže. Spočíva hlavne v tom, že ako jediné na trhu ich dodávame už v "predmontovanom stave". Skleníky majú dvoje dverí dvoje okien. Tie strany, kde sú dvere a okná voláme čelné strany - čelá. 
Tieto čelné strany a aj vnútorné oblúky dodávame v celku. Čiže dostanete zväzok oblúkov a dvoch čelných strán. Tieto čelá a oblúky následne spájate systémom skrutka, podložka, matica navzájom pomocou rovných bočníc.

Je to naozaj veľmi jednoduché, holú konštrukciu skleníka s dĺžkou 4 m. zvládne priemerne zdatný človek zmontovať do hodiny.

Polykarbonát Vám dodáme stočený do rolky. Rolka obsahuje polykarbonátové dosky o rozmere 2,1 m x 6 m.

 

Takúto zásielku obdržíte:


 

Jednu z polykarbonátových dosiek je však potrebné rezať u Vás priamo pri montáži. Nemusíte mať z toho strach, reže sa veľmi dobre ostrým nožom, napr. na koberce a v návode je všetko pekne zobrazené a vysvetlené.
 

Ak by ste si však túto, časovo najnáročnejšiu časť z celej montáže chceli ušetriť, vieme Vám tento polykarbonát za príplatok narezať, profesionálne olepiť a uchytiť na čelné strany skleníka. Túto montáž robíme u nás na sklade a Vám by bola konštrukcia dodaná už v takomto stave:


 

Dokončenie samotnej montáže je už potom pre zručného majstra hračkou. 
 

Ako voliteľné príslušenstvo si u nás môžete zakúpiť napr. strešné vetracie okno, automatický otvárač na strešné okno, zavlažovací set, napínacie lanká pre uchytenie rastlín, špeciálnu pásku pre olepenie polykarbonátu (používa sa pri montáži a má dlhšiu odolnosť ako klasická lepiaca páska), vykurovanie do skleníka a pod.

 

2. VOLYA

Skleníky od výrobcu VOLYA majú podobný systém rozdelenia modelov ako skleníky GALERICA. Používajú však iný typ profilov a montáž je náročnejšia.

 

EKO (ECONOM) - základná trieda, vhodný len do oblastí s nízkym snehovým zaťažením
PERCHINA M+ - stredná trieda
DVUŠKA - stredná trieda
2DUM - stredná trieda
TRIOŠKA - stredná trieda
STRELKA - najodolnejší skleník, vhodný aj do horských oblastí


Podľa rozmerov sú skleníky VOLYA rozdelené takto:

 

PERCHINA M+ - šírka 1,56 m.
DVUŠKA - šírka 2 m.
STRELKA - šírka 2,6 m.
EKO, 2DUM, TRIOŠKA, STRELKA3 - šírka 3 m.
 

Modely DVUŠKA, STRELKA a STRELKA3 majú základnú dĺžku 2 m. Ostatné modely majú základnú dĺžku 4 m. a ďalej je možné ich nekonečne predlžovať vždy o 2 m. Nepárne dĺžky napr. 3 m, 5 m. sú možné len tak, že si zakúpite dĺžku napr. 4 m., pri montáži vynecháte určený počet oblúkov a skleník si tak skrátite na 3 m. Zakúpiť priamo dĺžku napr. 3 m. nie je možné.

 

Profily skleníkov VOLYA

 

Všetky skleníky VOLYA sú skonštruované z profilov v tvare U z pozinkovanej ocele. Tento typ profilov je pružný, preto je nutné ich vyztužiť vnútornými šikmými výztuhami. Jediným skleníkom, ktorý vnútorné výztuhy nemá, je model EKO (ECONOM), preto je určený len do oblastí, kde hrozí len veľmi malé snehové zaťaženie, prípadne je nutné skleník na zimu svojpomocne opatriť výztuhami.

 

Spôsob dodania a montáž

 

Skleníky VOLYA sú dodávané kompletne v demonte. Montáž je teda náročnejšia na schopnosti aj čas. Preto ak si na ňu netrúfate, odporúčame jeho montáž zveriť do rúk skúseného majstra alebo si objednať montáž priamo od nás (stačí nás kontaktovať a všetko Vám vypočítame).
Keď však montáž zvládnete, budete s kvalitou a pevnosťou skleníkov spokojní.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia